03. Pro 2020. | Vrijeme došašća

Vrijeme došašća je dvojakog značaja: vrijeme priprave na svečanosti Božića, u kojima se slavi prvi dolazak Sina Božjega k ljudima, a ujedno i vrijeme u kojem se, preko ovoga spominjanja, misli upravljaju na iščekivanje drugog Kristova dolaska na svršetku vremena.

Došašće tako dijelimo na dva razdoblja:

Od prve nedjelje došašća do 16. prosinca naglasak je na iščekivanju drugog Kristova dolaska.

Od 17. do 24. prosinca naglasak je na pripravi za svetkovinu Božića.

S oba ova gledišta vrijeme došašća predstavlja razdoblje odanog i radosnog iščekivanja!

Zornice su pučke rane mise, a svoj početak imaju još u srednjem vijeku. One simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i na Isusov konačni dolazak na kraju vremena.

Običaj izrade adventskog vijenca proširio se tijekom 19. stoljeća u njemačkim evangeličkim obiteljima. Običaj su vrlo brzo preuzeli bavarski katolici, a potom i ostatak zapadnog kršćanskog svijeta.

Obično se pravi od zimzelenih grančica. Zelena boja je simbol života, a ljubičasta simbol pokore. Vijenac, odnosno krug, koji nema početak ni kraj, simbolizira Boga koji je vječan. A četiri svijeće uz to što simboliziraju četiri adventske nedjelje, označuju također i godišnja doba, kao i četiri prekretnice ljudske povijesti: stvaranje svijeta, utjelovljenje Spasitelja, otkupljenje čovječanstva i svršetak svijeta.

Paljenje svijeća na adventskom vijencu, koji imamo na oltarima i na stolovima u svojim kućama, na simbolički nas način podsjeća da se bliži vrijeme Božjeg dolaska I potiče na razmišljanje: Jesmo li spremni za čas Božjeg pohođenja?